ЕКО школа

Одрживи развој

Међународни програм Фондације за образовање за животну средину (ФЕЕ) – „ЕКО-ШКОЛЕ“ има за циљ подизање свести ученика да постану главна покретачка снага промена одрживог друштва, кроз забаву и активно учење.

Тренутно је више од 11 милиона ученика и студената укључено у програм Еко-школа у преко 60 земаља у свету.

ПРОЈЕКАТ „ СВАКА ЛИМЕНКА СЕ РАЧУНА У ЕКО-ШКОЛАМА“

До краја јуна 2021. године, пројекат „Свака лименка се рачуна у Еко-школама“ састојаће се из два дела,

 који ће представљати критеријуме за награђивање:

  1. количине сакупљених лименки и
  2. одржане радионице, уз верификацију

Добили смо потврду од RECAN фондације да ће и ове године награђивати Еко-школе које буду сакупиле највише лименки.

02.03.2021. Наша Еко-школа је започела акцију прикупљања лименки.

ПРОЈЕКАТ „ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ЕКО-ШКОЛАМА“

Пројекат је подржан од стране ЕПС-а и састоји се из следећег:

Фокус је на радионицама и презентацијама у Еко-школама које се пријаве да учествују у пројекту „Енергетска ефикасност у Еко-школама“, уз присуство и презентацију представника ЕПСа, у складу са могућностима, посебно епидемиолошком ситуацијом у Србији. Овде посебно подстичемо одржавање радионица које изводе ученици другим  ученицима, кроз вршњачку едукацију.

03.03.2021. започели смо реализацију Пројекта  „Енергетска ефикасност у Еко-школама“ предавањем представника ЕПС-а.

 Јелена Џепина, представник ЕПС-а,  је презентовала тему „Енергетска ефикасност“ ученицима другог и трећег разреда. Предавање је протекло у пријатној атмосфери и комуникацији са ученицима. На крају је приказан  кратки рекламни видео материјал ЕПС-а на тему енергетске ефикасности, који је био изузетно ефектан и занимљив. Предавању су присуствовали и Александра Младеновић, национални координатор међународног програма Еко-школе и наставници Образовања за одрживи развој Наташа Ђокић и Сања Марковић, наставници биологије  Јевремовић Крстић Сандра и Снежана Маринковић, еко-координатор.

СВЕТСКИ ДАН ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Светски дан енергетске ефикасности обележава се 05. марта, у част првог састанка светских стручњака, на тему енергетске ефикасности, одржаног на овај дан 1998. у Велсу, у Аустрији, на коме се разговарало о енергетској кризи у свету и њеним могућим решењима. На овај дан свако од нас треба да размисли колико рационално троши енергију у свом домаћинству, на радном и сваком другом месту, да не нарушава квалитет живота.

Поводом тога у школи су  организована предавања на тему Енергетске ефикасности кроз вршњачку едукацију.

Јефтић Јелена 3/7 и Марковић Александра 3/7 су у одељењима 1/4 и 1/8 презентовале садржај теме „Енергетска ефикасност у градовима“. Баралић Ања 2/7 је одржала предавање на тему „Циркуларна економија“ у одељењима 2/1, 2/4 и 2/6.

Драмски приказ „Електричне жице зује, сад је време штедње струје“

Наши ученици Батоћанин Алекса 3/5 и Алемпић Урош 3/8 са професорком српског језика и књижевности Слађаном Матовић, 12.03.2021. посетили су вртић „Лабудић“.

Кроз занимљив и забавни програм, предшколцима смо  указали на значај штедње струје, разлику између обичних и штедљивих сијалица, да се бојлер укључује када је јефтина струја и друге препоруке везане за енергетску ефикасност. 

КРЕАТИВНА СТРАНА РЕЦИКЛАЖЕ

“…од суморне поетике одбачених предмета модерне цивилизације, преко њихове ревитализације посредством  уметности до хармоније живота…” – Леонид Шејка

Осим што се може прерадити у великим постројењима за рециклажу, отпад се може „оживети“ на још један начин – уметнички.

Изложба  радова  наших ученика под називом „Креативна страна рециклаже“ се састоји од ликовних радова и модела у настави биологије. Употребљени материјали су: картон, аллуминијумска фолија, пластика, стиропор, часописи, постери, тканина, дугмад, стакло, гума, компакт-дискови ( CD ) …

Ова изложба нас је уверила да је за уметност потребно мало маште и много воље и да се кроз уметност може подићи свест о развоју екологије и очувању планете Земље.

ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНА ГРАДЊА

Изградња нових објеката са високим степеном енергетске ефикасности представља одрживу градњу која је базирана на принципима одрживог развоја, а то је онај развој који задовољава данашње потребе на начин, да се ничим не угрожава задовољење потреба будућих генерација.

Одржива градња представља једну од важнијих мера у борби против даљег загревања атмосфере и даљих климатских промена јер смањује утицај грађевинске индустрије на околину путем кориштења природних материјала и технологија, као и кроз имплементацију мера енергетски ефикасне градње, коришћења обновљивих извора енергије и правилног одлагања отпада у току и после градње објекта.

Резултат овакве градње и планирања је чињеница да су енергетски ефикасни објекти угоднији за становање, јефтинији за одржавање и дужег животног века.

https://www.kucastil.rs/arhitektura/savrsena-energetski-efikasna-zgrada

Ликовни радови  наших ученика на тему „Енергетски ефикасна градња“.

Изузетан рад ученице 2/7 Ања Баралић представља макету енергетски ефикасне куће.

ВРХ