ЕКО школа

Одрживи развој

Међународни програм Фондације за образовање за животну средину (ФЕЕ) – „ЕКО-ШКОЛЕ“ има за циљ подизање свести ученика да постану главна покретачка снага промена одрживог друштва, кроз забаву и активно учење.

Тренутно је више од 11 милиона ученика и студената укључено у програм Еко-школа у преко 60 земаља у свету.

ЕКОЛОШКА УЧИОНИЦА

ПРОЈЕКАТ „ СВАКА ЛИМЕНКА СЕ РАЧУНА У ЕКО-ШКОЛАМА“

До краја јуна 2021. године, пројекат „Свака лименка се рачуна у Еко-школама“ састојаће се из два дела,

 који ће представљати критеријуме за награђивање:

  1. количине сакупљених лименки и
  2. одржане радионице, уз верификацију

Добили смо потврду од RECAN фондације да ће и ове године награђивати Еко-школе које буду сакупиле највише лименки.

02.03.2021. Наша Еко-школа је започела акцију прикупљања лименки.

ПРОЈЕКАТ „ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ У ЕКО-ШКОЛАМА“

Пројекат је подржан од стране ЕПС-а и састоји се из следећег:

Фокус је на радионицама и презентацијама у Еко-школама које се пријаве да учествују у пројекту „Енергетска ефикасност у Еко-школама“, уз присуство и презентацију представника ЕПСа, у складу са могућностима, посебно епидемиолошком ситуацијом у Србији. Овде посебно подстичемо одржавање радионица које изводе ученици другим  ученицима, кроз вршњачку едукацију.

03.03.2021. започели смо реализацију Пројекта  „Енергетска ефикасност у Еко-школама“ предавањем представника ЕПС-а.

 Јелена Џепина, представник ЕПС-а,  је презентовала тему „Енергетска ефикасност“ ученицима другог и трећег разреда. Предавање је протекло у пријатној атмосфери и комуникацији са ученицима. На крају је приказан  кратки рекламни видео материјал ЕПС-а на тему енергетске ефикасности, који је био изузетно ефектан и занимљив. Предавању су присуствовали и Александра Младеновић, национални координатор међународног програма Еко-школе и наставници Образовања за одрживи развој Наташа Ђокић и Сања Марковић, наставници биологије  Јевремовић Крстић Сандра и Снежана Маринковић, еко-координатор.

СВЕТСКИ ДАН ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ

Светски дан енергетске ефикасности обележава се 05. марта, у част првог састанка светских стручњака, на тему енергетске ефикасности, одржаног на овај дан 1998. у Велсу, у Аустрији, на коме се разговарало о енергетској кризи у свету и њеним могућим решењима. На овај дан свако од нас треба да размисли колико рационално троши енергију у свом домаћинству, на радном и сваком другом месту, да не нарушава квалитет живота.

Поводом тога у школи су  организована предавања на тему Енергетске ефикасности кроз вршњачку едукацију.

Јефтић Јелена 3/7 и Марковић Александра 3/7 су у одељењима 1/4 и 1/8 презентовале садржај теме „Енергетска ефикасност у градовима“. Баралић Ања 2/7 је одржала предавање на тему „Циркуларна економија“ у одељењима 2/1, 2/4 и 2/6.

Драмски приказ „Електричне жице зује, сад је време штедње струје“

Наши ученици Батоћанин Алекса 3/5 и Алемпић Урош 3/8 са професорком српског језика и књижевности Слађаном Матовић, 12.03.2021. посетили су вртић „Лабудић“.

Кроз занимљив и забавни програм, предшколцима смо  указали на значај штедње струје, разлику између обичних и штедљивих сијалица, да се бојлер укључује када је јефтина струја и друге препоруке везане за енергетску ефикасност. 

КРЕАТИВНА СТРАНА РЕЦИКЛАЖЕ

“…од суморне поетике одбачених предмета модерне цивилизације, преко њихове ревитализације посредством  уметности до хармоније живота…” – Леонид Шејка

Осим што се може прерадити у великим постројењима за рециклажу, отпад се може „оживети“ на још један начин – уметнички.

Изложба  радова  наших ученика под називом „Креативна страна рециклаже“ се састоји од ликовних радова и модела у настави биологије. Употребљени материјали су: картон, аллуминијумска фолија, пластика, стиропор, часописи, постери, тканина, дугмад, стакло, гума, компакт-дискови ( CD ) …

Ова изложба нас је уверила да је за уметност потребно мало маште и много воље и да се кроз уметност може подићи свест о развоју екологије и очувању планете Земље.

ЕНЕРГЕТСКИ ЕФИКАСНА ГРАДЊА

Изградња нових објеката са високим степеном енергетске ефикасности представља одрживу градњу која је базирана на принципима одрживог развоја, а то је онај развој који задовољава данашње потребе на начин, да се ничим не угрожава задовољење потреба будућих генерација.

Одржива градња представља једну од важнијих мера у борби против даљег загревања атмосфере и даљих климатских промена јер смањује утицај грађевинске индустрије на околину путем кориштења природних материјала и технологија, као и кроз имплементацију мера енергетски ефикасне градње, коришћења обновљивих извора енергије и правилног одлагања отпада у току и после градње објекта.

Резултат овакве градње и планирања је чињеница да су енергетски ефикасни објекти угоднији за становање, јефтинији за одржавање и дужег животног века.

https://www.kucastil.rs/arhitektura/savrsena-energetski-efikasna-zgrada

Ликовни радови  наших ученика на тему „Енергетски ефикасна градња“.

Изузетан рад ученице 2/7 Ања Баралић представља макету енергетски ефикасне куће.

Удружење "Чеп за хендикеп"

Обележавање Дана Еко –школе ; Међународни дан биодиверзитета

На предлог Скупштине Уједињених нација, 22.05. је проглашен Међународним даном биодиверзитета и од 2001. године се обележава широм света у циљу усмеравања пажње јавности на неопходност очувања биодиверзитета.

Тим поводом, студијски програм Животна средина и одрживи развој Универзитета Сингидунум, организовали су радионицу намењену средњошколцима и били су годти наше Еко-школе.

Радионица под називом „Ми смо део решења за природу“ који је глобални слоган за 2021 годину била је одржана 20.маја у трајању од 11-13 сати.

Након уводног обраћања проф. др Лидије Амиџић, предавања су одржали:

  • проф. др Јелена Миловановић, на тему . „Можемо ли једну врсту ставити у конзерву и сачувати за будућност? Како сачувана врсте постаје део решења за климатске промене?“
  • проф.др Сузана Ђорђевић – Милошевић на тему; „Use it or lose it“
  • др Марија Видовић, виши научни сарадник са Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство са темом Drying without dying: Ramonda serbica – српска ендемска биљка васкрсница

Тема дискусије, у којој су сви учествовали, присутни ученици и предметни наставници различитих профила била је: „Да ли губитак биодиверзитета утиче на појаву пандемија?“ и „Која су то решења заснована на природи?“

 

Имајући у виду мултидисциплинарност ове теме, радионица је, такође, била пример СТЕАМ методологије чији је развој и имплементација постављена за један од дугорочних развојних циљева наше школе.

 

ИНФОРМАЦИЈЕ О ЕКО ШКОЛИ

  1. На 11-том традиционалном конкурсу Европског дневника за израду иновативних и креативних радова на следеће теме:

ЕУ и Србија

ЕУ у твом свакодневном животу

Митови о ЕУ

Људска права

Животна средина и климатске промене.

Ученик Маричић Драшко из 1/2 одељења, је изабрао да у категорији блога уради рад на тему Животне седине и климатских промена. Назив рада је „Дневник једне реке“. Драшков ментор је била наставница Грађанског васпитања Љиљана Петровић. У оштрој конкуренцији, рад је заслужено освојио прво место. Рад је иначе дневник реке Лим, где се река у првом лицу, жали на бахати однос људи према њој и моли да се свест људи о односу према реци као и према живом свету у њој промени, да људи почну да воде рачуна о томе где ће бацати отпад, где ће правити депоније и колико неконтролисано одлагање отпада утиче на то да се наш свет мења на горе. Полако нестаје.. Драшков рад је позив на отрежњење и на то да је последњи час да се нешто промени!

Ево и линка ка његовом раду, па се уверите сами у лепоту његовог писања!

https://draskodotblog.wordpress.com/2021/02/13/%d0%b4%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%bd%d0%b8%d0%ba-%d1%98%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%b5-%d1%80%d0%b5%d0%ba%d0%b5/

  1. Наставница Грађанског васпитања Љиљана Петровић учествовала је на дводневној обуци „Знање потражи, климатске промене ублажи“, 3 и 4 априла 2021. године у оквиру пројекта „Да нам клима штима“ који спрооди Светска организација за природу у Србији(WWF Adria – Srbija).

22.4.2021. године ученици одељења 3/8 преко гугл мита имали су прилике да се опробају у квизу „Знање потражи, климатске промене ублажи“ преко Каху платформе. Ученицима ће убудуће бити детаљно објашњена ова платформа и биће обучени да сами праве различите квизове у области Одрживог развоја и климатских промена.

  1. Ученици Гимназије Патријарх Павле су од пре неколико година покренули иницијативу за изградњу бициклистичке стазе дуж реке Топчидерке, од Кијева до Чукаричког рукавца, тј. до места где се Топчидерка улива у Саву. Овако изгледа њихова петиција коју годинама потписују суграђани у Раковици и за коју се искрено надамо да ћемо прикупити довољно потписа и да ћемо остварити циљ!

ГРАЂАНСКА ИНЦИЈАТИВА ГРАЂАНА ОПШТИНЕ РАКОВИЦА

Предмет: ГРАЂАНСКА ИНИЦИЈАТИВА ГРАЂАНА ОПШТИНЕ РАКОВИЦА

М.З. КИЈЕВО-КНЕЖЕВАЦ
М.З. ПЕТЛОВО БРДО
М.З. ЛАБУДОВО БРДО

На основу члана бр.62- одлуке о организацији органа општине Раковица подносим формални предлог за изградњу бициклистичке стазе- почев од железничке станице ,,Кијево“ дуж корита реке Топчидерке, кроз Кнежевац, Раковицу, Топчидер- све до њеног ушћа у реку Саву, до Чукаричког рукавца.

Такође подносимо петицију за изградњу културно историјског парка у коме би се налазиле макете српских манастира. Он би се налазио у Топчидерском парку у близини конака кнеза Милоша.

Река Топчидерка је трећа река по величини у граду Београду. Током индустријског социјализма, неправедно је загађивана отпадним водама ,,Индустрије мотора Раковица“, ДМБ“-а и ливнице. О значају чисте реке тада није било ни говора. Социјализам је пропао,а са њим и велики гиганти. На радост житеља Општине Раковице престала су стална загађивања ваздуха а такође и загађивање реке Топчидерке. Вратимо јој статус реке. Очистимо њене обале, изградимо бициклистичку стазу. Сачувајмо реку за будућност.

Изградњом бициклистичке стазе дуж корита реке Топчидерке добили бисмо равноправни статус са осталим београдским општинама које већ одавно имају бициклистичке стазе, уредили би запуштено приобаље реке и свакако скренули бисмо пажњу органима градске управе да нам је стало до чисте реке, као и до младих којима је ово омиљени вид рекреације.

Изградњом културно историјског парка Београд би добио још једну атрактивну туристучку дестинацију којом би привлачио многобројне посетиоце нашег града. На тај начин би промовисали богато историјско наслеђе Србије.

Финансијска средства потребна за реализацију овог пројекта треба да обезбеди Општина из донација, можда и конкурсима за донације из европских фондова. Од Вас, општинских одборника захтевамо много више добре воље него финансијских средстава. Иницијатива је наша. На Вама је да нас подржите и да заједно успемо у реализацији ових пројеката.

Раковица је дуго година била позната по надимку ,,индустријска“. Мислимо да је дошло време да надимак пром енимо у ,,зелена“ и ,,културна“, чиме ћемо подићи рејтинг Општине, вероватно привући и инвеститоре који би уложили у угоститељске и друге планске објекте, различите намене,дуж бициклистичке стазе. Указала би се потреба за новим радним местима.

Са надом да ћемо ову иницијативу позитивно решити, поздрав.
Покретач иницијативе
Ученици гимназије ,,Патријарх Павле“ са професорком Грађанског васпитања, Петровић Љиљаном.

ВРХ